Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A korai reneszánsz büszkeségei

2011.08.11

 

Itáliában, és Európa többi részén alkotók voltak az elsők, akik bevezették a humanizmus, és a realizmus stílusjegyeit a művészetbe (1400- 1600). Két portrén keresztül szemlélhetjük meg a kifinomult vonalak, formák bemutatását. Piero della Francesca (1410/20- 1492), és Fra Filippo Lippi (1406-1469) képei következnek most. A reneszánsz művészek nagyon alaposan tanulmányozták modelljeiket, és igyekeztek a lehető legélethűbben visszaadni a kiszemelt alanyt.

 

Az első kép Urbino hercegéről, Federico da Montefeltro-ról készült 1465-ben, jellegzetes profilnézetből. A képzett, mecénás államférfi, a zsoldosok vezetője, baloldalról készíttette el portréját. A róla készült többi festmény, és emlékérem alapján elmondható, hogy élethűen visszaadta az alkotó a herceg személyét.

 

img_4456.jpg

A Fra Filippo Lippi által megfestett kép (Madonna a gyermekével- 1464) Lucretia Butis arcát reprezentálja. Lippi beleszeretett az apácába, miközben a kolostor lelkésze volt. Később a hölgy lett gyermekei édesanyja. Érdekes tény, hogy az élethű Madonna-képek modelljei legtöbbször a festők feleségei vagy kedvesei voltak. Az odaadás jele visszatükröződik a csodálattal létrehozott portrékon. Lippi különböző változatokat készített a hölgyről, akinek arca példaként szolgált a művészek következő generációjának.

 

img_4458.jpg

 

 

Lippi további művei:

Coronation of the Virgin

Madonna and child

The Annunciation with Donor

Salome Dancing at the Feast of Herod

 

Adoration of the Child with Saints
 

Tobias and angel

 

The Feast of Herod Salome s Dance

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Cursor

Cool Blue Outer Glow Pointer


Statisztika

Online: 1
Összes: 112652
Hónap: 825
Nap: 32