Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Technikai segédeszközök

2011.07.01

 

A művészek már évszázadok óta technikai segédeszközöket alkalmaznak a rajzoláshoz. Először egy olyan kipróbált módszert tekintünk át, amely alkalmas nem túl nagy tárgyakhoz, és elősegíti a forma, és perspektíva megfelelő ábrázolását. Ezt a metódust tájak esetében is lehet alkalmazni, amikor sikerül egy szemszögből gyorsan megragadni.

img_3321.jpg

Az első módszer egy keret alkalmazása, azonban most már nem papírból, hanem fából, és zsinórokból, vagy használhatunk üveglapot is, amelyre sötét ceruzával rajzolunk rácsot. Lényeges, hogy a rácsoknak egyformának kell lenniük, különben nem fog működni ez a módszer. Válasszunk ki egy kijelölt pontot, amelynél két vonalat húzunk, és jelöljük be ezt a pontot egyenesen a rajzolás tárgyán. Most következhet az objektum olyan papírra vetése, amely rácsokkal van ellátva. Ezen az úton haladva kaphatunk pontos vázlatot.

 

 img_3320.jpg

Ha rendelkezünk diavetítővel, azt is megkísérelhetjük, hogy a tárgyat kivetíthetjük a falra, és tetszés szerint nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük. Az egyetlen probléma ennél a metódusnál az, hogy időről időre a „képben” kell állnunk. A fényképezés feltalálása előtt gyakran használtak vetítőt a művészek, ezáltal tökéletesítették kézügyességüket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Cursor

Cool Blue Outer Glow Pointer


Statisztika

Online: 1
Összes: 112652
Hónap: 825
Nap: 33