Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérés, és keretbefoglalás

2011.07.01

 

Különféle lehetőség áll rendelkezésre, hogy alkotásunk tárgyának méretét rögzítsük. A módszerhez szükség lesz egy ceruzára, amelyet kartávolságnyira tartsunk távol magunktól, és rajzoljuk le a tárgyat olyan nagyságban, amelynek tűnik a ceruza alapján. A módszer rendkívül hasznos, amikor nagy területet szeretnénk megjeleníteni, de nem könnyű a hibákat kijavítani. Ennek az oka az, hogy a papíron lévő helyes, és helytelen közti különbség gyakran nagyon kismértékű.

A kisebb tárgyaknál előnyös, ha egyenesen méretet veszünk, hogy a részleteket megfelelően tudjuk ábrázolni. A rajznak azonban nagyobbnak kell lennie, hogy az esetleges korrekciók egyszerűbben mehessenek végbe. Szokjunk hozzá ahhoz, hogy alkotásunkat folyamatosan kijavítsuk, mert ezáltal tanulhatunk hibáinkból.

Egy kiegészítő lehetőségként funkcionál az, hogy fotókat készítsünk rajzunk tárgyáról, méghozzá különböző szemszögből. Ennek eredményeképp ki tudjuk egészíteni vázlatunkat. Több szem többet lát- ahogy a mondás is tarja, minél több irányból közelítjük meg az alkotás célpontját, annál inkább tudjuk a részletekhez hűen ábrázolni.

Mielőtt rajzunk végleges változatát elkészítjük, el kell gondolkodnunk azon, hogy a végeredmény függőleges (portré), vagy vízszintes (tájak ábrázolása) legyen. Kóstoljunk bele mindkét változatba, mielőtt elhatározzuk, melyik legyen.

Ahhoz, hogy rajzunk kompozíciója hatásos legyen, érdemes kipróbálni az ún. keretmódszert. Vágjunk ki egy keretet egy papírból, vagy kartonlapból, és szemléljük meg alkotásunk tárgyát e kereten keresztül.

Így vizuálisan előáll egy elképzelés arról, mit szeretnénk majd a papíron látni. Ha nem is keretbe, de két „L” alakú papírcsíkot összetéve kaphatunk egy keretet.  Ne felejtsük elrejteni az összes zavaró környezeti tényezőt, ami negatívan befolyásolja koncentráció-képességünket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Cursor

Cool Blue Outer Glow Pointer


Statisztika

Online: 1
Összes: 112652
Hónap: 825
Nap: 32